Temat: Technologia produkcji wina, przemysł winiarski,drożdże winia
...od odpowiedniej kwasowości wahającej się w granicach od 6 do 10% kwasu
Alkohol etylowy
Stosuje się w winiarstwie głównie do zwiększenia mocy (alkoholizowania) win owocowych, a także jako dodatek do napojów winopochodnych i wino podobnych
Dwutlenek siarki
S02 jest stosowany do konserwowania moszczów, jako dodatek do nastawów w ilości 30-150 mg/dm3 oraz w zabiegach pielęgnacji win i dezynfekcji zbiorników oraz pomieszczeń.
6. Drożdże winiarskie
W tradycyjnej technologii winiarskiej proces fermentacji polegał głównie na wykorzystaniu naturalnej mikroflory moszczu gronowego. Należą do niej zarówno drożdże, jak i bakterie fermentacji mlekowej, bakterie octowe. W pierwszym etapie fermentacji dominują drożdże tzw. Dzikie. Główny etap fermentacji alkoholowej jest zdominowany przez drożdże Saccharomyces, które mają silne zdolności...
Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=1823
Temat: Przepisy na wino
...a powstałe wino jak najwcześniej ściągnąć znad osadu. Na 10l wina bierze się mniej więcej: 6-7kg renklod, 7kg węgierek, 8kg mirabelek. Przykłady na 10l wina: wino 12% 7kg śliwek (węgierek) 5,5l wody 1,7kg cukru 3g pożywki wino 17% 8kg śliwek (mirabelek) 4,5l wody 2,8kg cukru 3g pożywki 5g kwasku cytrynowego Dłuuugo sie klaruje, ale jak ktoś ma cierpliwość to jak najbardziej. Wino z rodzynek (5 l) 650 g rodzynek 2,8 l wody 850 g cukru 7 g kw.cytr. drożdże winiarskie 1/2 paczki pożywki Rodzynki należy rozdrobnić (pokroić, rozetrzeć lub tym podobne) i wrzucić do gąsiora. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem trzeba zagotować, ostudzić i wlać do gąsiora. Kwasek cytrynowy i pożywkę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, następnie wlać do gąsiora. Wszystko razem zamieszać, dolać drożdże i zatkać wg wskazówek powyżej. Wino Marchewkowe Wyczyść dobrze marchewki,...
Źródło: searchengines.pl/index.php?showtopic=55013
Temat: Dobre winko nigdy nie jest złe.
no ladnie ;) ja tez wczoraj zaczalem robic z wisni... troche przewertowalem forum winiarskie - popytalem i ja robie to tak: 10-12kg wisni (docelowo 13, ale niezbyt ladne kupilem i sporo wyrzucilem ;/) reszte z przepisu: http://old.wino.org.pl/frames/wisnie.html przed oporzadzeniem wisni - przyrzadzilem MD (matke drozdzowa) - czyli drozdze winiarskie + 200ml soku. znajdz w necie, jak to zrobic. wiśnie oczyściłem, umyłem, wydrylowałem, zmiazdzylem i wrzucilem do gasiora (chociaz latwiej jest zrobic w np. wiadrze przystosowywanym do zywnosci), przykrylem szczelnie materialem. Przygotowalem roztwor 100ml wody + 2-3g pirosiarczanu potasu (gdyż u mnie wiśnie będą stały aż do przygotowania MD, tak więc aby sie nie zepsuly dodalem taki roztwor)... Dziś dodam preparat o...
Źródło: xforum.pl/index.php?showtopic=5509
Temat: PS
Witajcie! Mam na imię Przemek. Oprócz męczenia ryb poprzez ich łowienie (wędkarstwo), fotografii amatorskiej, programowania lubię kilka innych rzeczy. Robię też wino (nie jakieś sok+cukier+ drożdze winiarskie=coś mętnego tylko) (rygorystycznymi) domowymi metodami wyrobu win. Dużo czasu tracę zabijając innych ludzi w grze Armed Assault Innych moich stron, związanych z rodziną itd, przynajmniej na razie, nie zdradzę.
Źródło: forum.e-sancti.net/viewtopic.php?t=3909
Temat: problemy z CO2?
czyste CO2 to powstaje w zupełnie inny sposób, a te bakterie które podajesz to są drożdże winiarskie (sprawdzałem), może dokładniej opisz co się dzieje z roślinkami i krewcią. Jest jeszcze jeden sposób na pozyskanie bardzo czystego CO2, jest to sposób soda oczyszczona + kwas
Źródło: forum.e-akwarystyka.pl/viewtopic.php?t=4071
Temat: Wyrób miodu pitnego
...wodą, aby zapobiec wykipieniu. W czasie gotowania zbiera się szumowinę. Gotowanie można zakończyć, gdy brzeczka przestanie szumować. Miody zawierają zwykle zbyt mało związków azotowych, dlatego dla prawidłowego rozwoju drożdży należy dodawać pożywki dla drożdży (fosforan dwuamonowy, chlorek amonowy lub węglan amonowy w ilości 0,3-0,5 g na 1 l brzeczki). Do produkcji miodów używa się drożdży typu Madera, Malaga lub Tokaj. Drożdże winiarskie należy zawsze dodawać do wystudzonej brzeczki. Fermentację brzeczki przeprowadza się w szklanych naczyniach (gąsiorkach) z rurką fermentacyjną, w temperaturze 15-25ºC. W niższej temperaturze (zbliżonej do 15ºC) uzyskuje się miody lepszej jakości. Młody miód ściąga się za pomocą węża z rurką szklaną i poddaje dojrzewaniu. Leżakowanie w czasie dojrzewania powinno odbywać się w temperaturze...
Źródło: bractwolesnychwilkow.fora.pl/a/a,69.html
Temat: Bimbrownia DIY
Pożywka winiarska ułatwia namnażanie drożdży w ciężkich warunkach i sprawia, że nieco zwiększa się ich tolerancja na stężenie alkoholu. Dobre drożdże winiarskie wytrzymują stężenie ok. 18% alkoholu zanim zaczynają padać. IMO nie ma sensu ich używać bo zysk jest minimalny, a koszta rosną. Ja żeby spowolnić bimbrownie robię tak, że jeśli po I nastawie przestanie pracować to zlewam zacier znad osadu i dodaje nową porcję syropu (woda z cukrem) ale nie daje nowych drożdży - następne nastawy idą nieco wolniej i reakcja jest mniej gwałtowna. Co około 4 nastawy robię restart na...
Źródło: aquaforum.pl/viewtopic.php?t=2713
Temat: Szybki chleb dla pracowitych inaczej
Za Wikipedią: Saccharomyces cerevisiae (czyt. sakharomyces cerewisje) - gatunek drożdży należący do grzybów, którego poszczególne szczepy (drożdże piekarnicze, drożdże górnej fermentacji, drożdże winiarskie, gorzelnicze) znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych i posiadają ogromne znaczenie dla człowieka, który wykorzystywał je już w starożytności w piekarnictwie, browarnictwie czy później w gorzelnictwie. Najprawdopodobniej zostały one odkryte i wyizolowane ze skórek winogron (na ciemnych owocach, na przykład śliwek, czasami widać ich biały nalot, komórki drożdży występują w...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4776
Temat: [przepis] Wino z winogron
Drożdze winiarskie muszą być,a winko pierwsza klasa
Źródło: erodzice.net/forum/viewtopic.php?t=2915
Temat: Drożdże
...rodzynkami, na powierzchni których także znajdują się drożdże winne. Stosowanie drożdży szlachetnych zamiast dzikich daje same korzyści, a zwiększenie kosztów wyrobu wina jest minimalne, zamiast drożdży piekarniczych, naprawdę lepiej już zastosować rodzynki; bezpośrednie dodanie suchych drożdży winnych do dużej ilości moszczu jest działaniem bezsensownym - drożdże muszą być najpierw rozmnożone. Bardzo dobre drożdże winiarskie produkuje firma Multimex w Krakowie, prowadząca także sprzedaż wysyłkową.
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=166
Temat: Gwiazdkowe prezenty - nalewki
Wyciągam na wierzch, bo teraz są owoce i na święta będzie jak znalazł. Poszukuje jakiegos przepisu na czerwoną porzeczkę. A czy można coś zrobić, żeby nie dolewać wódki, tylko żeby z owoców się zrobił alkohol? Widziałam w sprzedaży drożdże winiarskie, czy one nie do tego służą. Pod tym względem laik ze mnie straszny.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=5309
Temat: Pizza...
Ciasto na Pizze mąka typ 550 1 kg sól 30 g cukier 30 g drożdże winiarskie 30 g oliwa z oliwek 10-20 ml woda 0,5 litra Wszystkie składniki wrzucić do misy i wymieszać robotem kuchennym. Potem ugniatać ręcznie. Piec ok 12-15 w 240 st.C Na ciasto przed pieczeniem możemy położyć co chcemy: pomidorki, ser, szynka, pieczarki itp. SMACZNEGO
Źródło: dziupla.wxv.pl/viewtopic.php?t=469
Temat: Budowa Bimbrowni Co2
* 1,5 - 2 szklanki cukru * 1 /8 opakowania drożdży piekarskich (zresztą obojętnie jakich byle świeżych, drożdże winiarskie nie powodują zwiększonej produkcji co2) * 4 szklanek wody * czasem dodaje się łyżeczkę sody oczyszczonej żeby zmniejszyć efekt zakwaszania wody Wykonanie całej instalacji jest proste i nie zabiera więcej niż godzinka . * z pierwszej butelki w której będzie zacier, wychodzi jeden wężyk. Zaczyna się tuż przy nakrętce (uniemożliwi to zaciągnięcie roztworu do wężyka). * wężyk kończy...
Źródło: rybytropikalne.fora.pl/a/a,7.html
Temat: Kwas chlebowy
...Zalac wrzatkiem, a gdy ostygnie dodac drozdze wymieszane z maka i rozprowadzone 2 lyzkami wody. 2. Odstawic na 16 godz. Gdy rodzynki i cytryny wyplyna na wierzch, usunac je. Kwas rozlac do czystych, wyparzonych butelek z grubego szkla, napelniajac je do 6/7 objetosci. Zakorkowac szczelnie i przechowywac w chlodnym miejscu. Kwas (przepis po angielsku) Uwaga: broń Boże nie stosować drożdży piekarniczych, bo wyjdzie syf. Trzeba kupić drożdże winiarskie, szlachetne, kilka dni wcześniej rozrobić z cukrem i pożywką, którą dodają do drożdży. Ja nie używałem mięty, ale wyobrażam sobie, że poprawia smak. Największy kłopot sprawia dokładne zdekantowanie i odfiltrowanie drożdży po pierwszym etapie fermentacji. Nigdy mi się to porządnie nie udało i mój kwas był bardzo mętny, mało kwaśny i czuć go było drożdżami. Miłego eksperymentowania!...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=2508
Temat: Bimbrownia - tanie CO2 w twoim akwarium
u mnie bimbrownia (1410) pracowała 1-1,5 tygodnia - taż, że niewiele. No ale przerzuciłem się na jabłka z cukrem + drożdże winiarskie i przynajmniej żona się cieszy a butla będzie jak będa pieniążki Posty wydzielone z tematu : http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=778 -krzysiekb4
Źródło: podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=185
Temat: Forumowe skojarzenia
drożdże winiarskie
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=260
Temat: Miody pitne
Jak już wcześniej wspominałem robię miody pitne owocowe nie sycone. A oto przepis na trójniaczka owocowego bardzo smacznego. Skład brzeczki miodowo-wiśniowej na 10 l miodu owocowego: 1. Miód pszczeli (patoka): 3,3 l 2. Woda: 4,2 l 3. Moszcz wiśniowy: 2,5 l (sok wyciśnięty z owoców po fermentacji w miazdze) Ja stosuję drożdże aktywne G-995 w ilości 8g na 10l. są to drożdże winiarskie wysoko alkoholizujące i nie ma z nimi problemu podczas fermentacji. Pożywki dla drożdży 3g Activit jest to jedna z lepszych pożywek i takowej używam. Do miodów warto stosować drożdże aktywne w większych ilościach, niż do win i koniecznie pożywkę kompleksową. W miodzie, poza cukrem, nie ma praktycznie substancji odżywczych dla drożdży. Pozdrawiam Stanley...
Źródło: pasiekapszczelarska.fora.pl/a/a,713.html
Temat: Przepisy na alkohole
...do butli lub jeszcze lepiej, do nowej dębowej suchej baryłki, obwiązać otwór płótnem i tak zostawić, aby fermentował. Gdy osad opadnie, przefiltrować przez gazę, znowu zlać do butli lub suchej baryłki i zostawić na około pół roku. Wlewać do ⅔ wysokości naczynia, aby miód miał miejsce na fermentację. Tak samo robi się miód wiśniak. MIÓD PITNY - CZWÓRNIAK 2 kg miodu 1 ½ kg cukru 35 g kwasku cytrynowego drożdże winiarskie tokaj, Portwein lub Shery poŜywka dla drożdży Przygotować matkę drożdżową ( 4 dni wcześniej ) . Uwarzyć 7 litrów brzeczki z 1 kg miodu i 1 kg cukru. W pięciu litrach wody rozpuścić miód i gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dodać cukier i zagotować, dolać wody do 7 litrów. Ostudzić dodać kwasek cytrynowy i ⅔ poŜywki. Przelać do gąsiora, dodać drożdże , zamknąć...
Źródło: yggdrasillthing.fora.pl/a/a,471.html
Temat: Używki - Winko
...(jak? trzymać w mordzie przez pół godziny?). A jak robią wódkę z ziemniaków i żyta to chyba one nie zawierają glukozy tylko właśnie sacharozę i coś podobnego do celulozy (nie pamiętam jak się zwie). Jak sądzicie, wyjdzie z tym cukrem czy nie? 2. Substancje zawarte w szałwii działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, no ale drożdże to przecież małe grzybki, a grzyby to chyba zabija jedynie nowy domestos (co widać w reklamie). Te wytrzymałe drożdże winiarskie to one by przeżyły, no nie? Wy to już jesteście na studiach albo i po to może będziecie wiedzieć. A robiliście może takie domowe winko?
Źródło: forum.bractwocienia.com/viewtopic.php?t=196
Temat: Jak zrobić wino śliwkowe
WINO DOMOWE (wskazówki) Wysoko alkocholizujące drożdże winiarskie pozwolą uzyskać wina o większej ilości mocy do ok.18%. Alkocholu.Zależy to jednak od prawidłowo prowadzonej fermentacji oraz od odpowiedniej ilości cukru w moszczu.Uwaga!Zaczyn drożdżowy przygotować na kilka dni przed wyciśnięciem soku. CUKIER-dodawać tylko rozpuszczony w wodzie.Do wytrawnych win daje się mniej cukru.Moszcz można dokwaszać kwaskiem cytrynowym. POŻYWKĘ dodajemy celem...
Źródło: legalwarez.fora.pl/a/a,92.html
Temat: Problem z proukcją CO2
Przydałby się cukier, bo nie będzie fermentacji z tego co wiem i do tego ewentualnie pożywka jeśli to są drożdże winiarskie. Zakładam, że to zwykłe drożdże piekarskie, bo dałeś sodę. Wystarczy jak będzie 2-3 bąbelki na sekundę. To powinien być dobry wynik. Do tego cukier i powinno być dobrze. Z jaką częstotliwością wydobywa się gaz z dyfuzora?
Źródło: aquaforum.pl/viewtopic.php?t=18471
Temat: Pytanko do znawcow
...aż do wyszumowania,po ostudzeniu szczepi drożdżami i dodaje sie soli amonowych. PRAKTYCZNIE:brzeczke gotowac w garku wypełnionym3/4 obiętości,gotowac powoli ,bo silnie sie pieni,miec pod ręka garnek z zimna wodą -w razie jak kipi dolac.Szumowiny zebrac dokładniei przerwac gotowanie. po ostudzeniu dodac soli amonowych 2-3 g na 10l(zakupić w sklepach winiarskich a zdarzaja sie sole też w zielarskich). Szczepic drożdżami:dla tych co im spieszno; drożdże winiarskie wsypac dwa dni przed gotowaniem brzeczki do butelki 0,5l ,zalac przegotowanym roztworem 5 łyżeczek miodu, 10 łyżeczek rozgniecionej jarzebinywymieszane z wodą tak by było 3/4 butelki,matka drożdżowa ten zaczyn w butelce wystarczy na cała brzeczke.W cieple po dwu dniach będzie widac jak drożdże pracuja ,butelke nie zakrencac przytkac wata by był dostęp powietrza. A teraz to juz jak z winem w balon poddac fermentacji i...
Źródło: osiol.net/index.php?showtopic=5273
Temat: Pomysł na zacier proszę o rade ;)
"Pożywka - pomoże czy nie" Zależy co masz na myśli. Zakładam, że masz bimbrownie do akwarium a nie jako monopolowy i w takim przypadku nie pomoże bo pożywka ma za zadanie wspomóc proces mnożenia drożdży, a co za tym idzie przyśpieszenia fermentacji, co skróci czas przydatności zacieru. Drożdże winiarskie w płatkach możesz zastosować do zacieru /drożdże są drożdżami, winiarskie są hodowane w specyficznych warunkach/ wg przelicznika 7g suchych - 25 g świeżych. W załączeniu link z dokładną tabelą przeliczeniową http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm
Źródło: forum.e-akwarystyka.pl/viewtopic.php?t=9300
Temat: Dobre winko nigdy nie jest złe.
Parę dni temu pojechałem do rodziców na działkę i okazało się, że w tym roku wiśnie pięknie obrodziły Jak popatrzyłem na drzewko wpadł mi do głowy genialny pomysł: zrobię wino!!! Problem jest jeden - nie mam bladego pojęcia jak I tu się pojawia moje pytanie: znacie jakieś dobre i wypróbowane sposoby na domowe winko? Powiem tak: mam już gąsiorek ( 20l ), korek z rurką fermentacyjną, cukier, drożdże winiarskie i co najważniejsze wiśnie. Liczę na Was
Źródło: xforum.pl/index.php?showtopic=5509
Temat: Sake +18
...fermentuje, nie pędzi. Pędzi się wódkę, bimber i to już jest u nas całkowicie zabronione. Dla sprostowania przybliżę, jak się robi wódkę, a jak wino. Wino powstaje dzięki fermentacji cukru. Drożdże zjadają cukier i robią "kupkę" w postaci alkoholu. I to jest cała filozofia. Dodam, że jak w fermentującym winie, jest coś koło 19% alk, drożdże giną - za duże stężenie "kupki" dla nich. I już nie fermentują. Normalne drożdże winiarskie, mogą wytrzymać (odpowiednie szczepy) do 19% alk. Największe mutanty, stworzone w laboratoriach, to dociągną do max 20%. Więcej alkoholu tą drogą nie uzyskamy. Zaś jeśli chodzi o wódkę... początkowo robi się ją tak samo jak wino. Fermentuje się zacier (np z ziemniaków), tak jak wino, do iluś tam procent (nie więcej niż wyciągną drożdże, czyli max 19%). Potem, wlewa się to co powstało nam, do destylarki, i...
Źródło: nnh.na7.pl/forum/viewtopic.php?t=1130