Temat: Moje przepisy _ empuza
...prewencji alergii pokarmowych jest unikanie ukrytych alergenów już na etapie procesu produkcji.
Niestety większość najpoważniejszych przypadków wystąpienia reakcji alergicznych ma miejsce w restauracjach i stołówkach szkolnych, gdzie skład potraw nie jest dostosowany do indywidualnych wymagań konsumentów.
Dlatego też będę tu umieszczała przepisy dla alergików, niejadków i ich zmęczonych opiekunów.
Słodkie bułeczki drożdżowe bez mleka i jaj
mąka pszenna 1 kg
oliwa 12 łyżek
cukier 1 szklanka
woda 2 szklanki
drożdze 100 g
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody z łyżką cukru i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy pozostałe produkty i zagniatamy ciasto drożdżowe.
Odstawiamy na pół godzinyt w ciepłe miejsce pod przykryciem. Formujemy bułeczki rękami natartymi oliwą i układamy na blasze przykrytej pergaminem....
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=6863