Temat: Samogon
Czyli naleweczki bimbry i inne własnej produkcji
Produkcją win się nie zajmowałem nigdy, jednak podstawa to dobre drożdże, bo to one zapoczątkowują proces fermentacji. - Drożdże winiarskie, czy coś w ten deseń.
A żeby uniknąć efektu zalanej piwnicy, jak to kolega ujął w poście wyżej, musisz regulować ilość dwutlenku węgla w gąsiorze, który wydziela się przy procesie fermentacji. Słyszałem, że niezbyt szczelnie wsadzony korek załatwi to za Ciebie - ale tak jak powiedziałem, to tylko moje teorie :)
W internecie masz wszystko opisane, np. tutaj: http://tobajer.w.int...wino_kroki.html
Źródło: tentyp.pl/index.php?showtopic=346
Temat: owoce na wino ktore najleiej pasuja. :D
Drożdże winiarskie można dostać w każdym sklepie z artykułami do produkcji wina. http://www.euro-win.pl/sklep/
Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=13193
Temat: Mikrobiologia - wejściówki 2008
PROWADZACY: SS DZIEŃ, GODZINA: śr. 12:40 PYTANIA: Elementy budowy eukariotów. Drożdże winiarskie.
Źródło: wt.ekonomiczny.net/viewtopic.php?t=1214
Temat: Nastaw fermentował 2 dni i stanął (drożdże)
Witam wszystkich !! Jestem początkujący w tym wspaniałym przedziale samowystarczalności. Zrobiłem nastaw z pomarańczy i z jabłek. Zrobiłem go 4 dni temu, dodałem drożdże winiarskie po 2 dniach , w ciągu tych dni wszystko przebiegało książkowo tzn. bąbelkowanie i fermentacja , a teraz cisza i spokój nic się nie dzieje. Moje pytanko: czy wszystko gra? Jeżeli nic się nie dzieje ? Proszę o pomoc.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1606
Temat: bimbrowna
Podstawą wszystkich przepisów są drożdże winiarskie. Piekarnicznie nie są zbyt dobre w tym przypadku, bo giną przy wyższych stężeniach alkoholu. Niestety drożdży winiarskich poza sezonem, raczej nie widuje się w naszych sklepach.
Źródło: vsv.nazwa.pl/gsa/forum/viewtopic.php?t=3137
Temat: Nastawy na koncentratach spożywczych
Taką ilość cukru wpisałem ponieważ kiedyś bazowałem na koncentratach owocowych, a ponieważ kolega ben8 nie podał jego "słodkości" przyjąłem taką jak miały moje:) Oczywiście postępując w sposób profesjonalny powinniśmy, tak jak pisze kolega Zygmunt sprawdzić to wcześniej i dopiero po określeniu faktycznego stężenia cukru przystąpić do ewentualnego dosładzania. Fakt, że drożdże winiarskie suszone były by lepsze, z tym że polemizował bym nad ich dostępnością w każdym markecie. Jeśli chodzi natomiast o matkę drożdżową, to fakt, że trochą się zagalopowałem z tym "kilka godzin". Ostatnio "pracuję" tylko na drożdżach gorzelniczych, a one namnażają się nawet w ciągu 30 min... więc przyznaję, ze zapomniało mi się jak to było z winiarskimi:) Nie miałem na celu nikogo...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1134
Temat: Bimbrownia. Pytania ogólne, porady, itp.
A ja mam takie pytanie czy do bimbrowni nadają się drożdże winiarskie?? A jeśli tak to w jakich proporcjach je rozrabiać??
Źródło: forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?t=17368
Temat: Kulinaria
Ja robię wino. Z dzikiej róży. Zbieramy owoce dzikiej róży na przełomie października/listopada. Moja ilość to 5l wiadereczko z "lekkim czubaskiem" Suszymy na grzejniku aż zacznie przypominać rodzynki. Gąsiorek 15 litrów.Wsypujemy wysuszone owoce. 3-4 kg cukru (określane organoleptycznie w trakcie fermentacji) rozpuszczamy w letniej wodzie. Lejemy to do gąsiorka do krawędzi zwężenia. Można dodać drożdże winiarskie "malaga" Stawiamy w ciepłym miejscu Doglądamy,mówimy doń ciepło ,mieszamy wyparzonym patyczkiem,próbujemy słodkości - jak kto lubi bardziej słodkie,lub mniej I tu uwaga - wytrawne toto nie wyjdzie.Niedosłodzone będzie po prostu gorzkie. Po 4-5 miesiącach odlewamy owoce,winko z powrotem do gąsiorka,na Jana już nieźle się pije . Co do smaków - mój kolega w pracy zajada się chlebem z topionym...
Źródło: forum.airguns.pl/viewtopic.php?t=920
Temat: Wino z ryżu
...tobym sobie darował całą imprezę - sherry mają toleranzję nawet do 17%. I mylisz się z tym cukrem - ważna jest ilość, bo jak dasz za mało to nie osiągniesz pożądanej mocy. Ilość cukru (w gramach) obliczasz z prostego wzoru: pożądana_moc * ilość nastawu * 17 = cukier i tak: 15 * 15 * 17 = 3825 g cukru. Dałem 1kg rodzynek, które mają w sobie 0.5 kg cukru. Odliczam i aproksymuję, że bezpiecznie potrzebuję 3.5kg cukru. Ale z pewnych informacji wiem, że drożdże winiarskie szczepu Sherry lub Tokay nie są w stanie przerobić więcej jak 2.5kg cukru i padają. Polecono mi wstrzymac się przeto z dalszym "cukrowaniem" (wszystkie te mądrości czerpię stąd: http://wino.org.pl/forum/index.php ) @Magnolio - jak będzie zbyt wytrawne to je dosłodzę - po pierwszym obciągu ściągne litr winka, dosłodzę, schłodzę i wleję z powrotem do klarowania. Wiem, że tak się robi.
Źródło: donkey.outs.pl/index.php?showtopic=36882
Temat: Wino własnej roboty
...się ze wschodu, więc ewentualnie patrz pkt 2 zdanie 2. To był dość eksperymentalny przepis. Pamiętam, że na 10l była równa ilość rodzynek, ryżu i cukru (po ok. 2kg) Do tego dodawany był sok z dwóch pomarańczy i chyba cytryny. Nie było przypalanki. Znalazłem opis: WINO Z RYŻU I RODZYNEK Skład: 1. 1,8 kg rodzynek (Sułtanki) 2. 1,8 kg ryżu 3. 1,8 kg cukru 4. 100 g dużych rodzynek szlachetnych 5. sok z 2 pomarańczy oraz z 3 cytryn 6. drożdże winiarskie uniwersalne 7. 4,5 L wody Przygotowanie szczepionki drożdży. 21-01-2005 Do litrowej butelki wsypałem garść ryżu, pół garści rodzynek, zalałem 300 ml wody z 200 g cukru oraz dodałem szczyptę pożywki. Pasteryzowane przez pół godziny. Po pasteryzacji dodano całą saszetkę drożdży uniwersalnych. Utrzymana temp. 21-26oC 23-01-2005 2 litry wody przegotowanej z 1,8 kg cukru wlane do butli. Następnie...
Źródło: forum.wojkus.net/viewtopic.php?t=240
Temat: Preferencje etanolowe forumowiczów;)
porto - jak dla mnie jak na wino za bardzo jedzie spirytem (zresztą z tego co wiem jest spirytem wzmacniane w którymś momecie robienia się, bo drożdże winiarskie nie dociągną same do tych 18%). Ale majja chyba lubi jeszcze mocniejszy niż 18% - trzeba jej przywieźć z Serbii trochę rakiji "od baby".
Źródło: akson.sgh.waw.pl/samorzad/forum/viewtopic.php?t=4634
Temat: Wino z winogron
Wino z winogron (20 l) 10 kg winogron 4,6 kg cukru 7 l wody drożdże winiarskie Tokay pożywka. Dojrzałe winogrona obrać z ogonków, NIE MYĂÂĂÂ! Winogrono posiada na skórce naturalne drożdże, więc mycie ich nie jest wskazane. Najpierw je trzeba porozgniatać (wystarczy, że pękną) ręką w misce i taką papkę wlać do gąsiora, zalać ostudzoną przegotowaną wodą z cukrem, dodać drożdże i... czekać jakieś 6 tygodni. Ponieważ niemyte winogrona posiadają naturalne drożdże na...
Źródło: gadaczka.pl/viewtopic.php?t=608
Temat: Wino i inne trunki
Witajcie.. Aby Wam życie ułatwić, dodam od siebie: 1) MD = Matka Drożdżowa. Przygotowanie: - Kupujemy drożdże winiarskie w papierowej torebce - tzw" wysokoalkoholizujące" - "Zamojskich" - www. drozdzezamojskich.com, czy pl - o nazwie "Burgund" + pożywka = koszt = 3 PLN, lub inne - sprawdzonego producenta. Nigdy nie używamy zwykłych - tzw "piekarskich". Najlepiej 2- 4 opakowania. Postępujemy jak w opisie na opakowaniu , z tym, że do 300ml wody dodajemy dwie łyżki stołowe cukru +szczyptę pożywki...
Źródło: fzp.net.pl/forum/viewtopic.php?t=133
Temat: domowe wino
Po pierwsze to musisz mieć butlę, korek i taką specjalną szklaną rurke. Do tego potrzebujesz owoce, wodę i cukier, ewentualnie drożdże winiarskie. Muszisz zmiażdżyć owoce i poczekać, aż zaczną fermentować, później wymieszać je wodą z cukrem, niektórzy zostawiają miazgę na kilka dni, a później wyciskają i dają samy sok. Można np. dodać tylko trochę owoców z moszczu, zazwyczaj ja tak robię. Znajdź sobie jakąś strone o robieniu win, tam znajdziesz wszystko dokłanie, pokolei i proporcje.
Źródło: forum.tbx.pl/viewtopic.php?t=2523