Temat: Mieszanki chlebowe
Masza - mam do Ciebie pytanie.Czy chleby na zakwasie tez robisz w automacie? Na zasadzie lepiej późno niż wcale: tak, do każdego chleba dodaję i zakwas w proszku i drożdże w proszku.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=17483
Temat: pizza?
3 dag to około 1/3 kostki proporcja drożdże/mąka zależy od tego ile ciasta chcesz zrobić ja robię 1/2 paczki drożdży + 1/2 kg maki - na 4 osoby jest akurat, ale my lubimy cienkie ciasto drożdże w proszku, to wydaje mi się że paczka wystarcza na 1 kg mąki jak chcesz ciasto bardziej pulchne to zamiast wody dodaj mleka ja wolę cienkie, chlebowe, więc robię z wodą mąkę używam graham
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=2159
Temat: Cykliczne spotkania...
Znalazłam przepis, o którym mówiła devil_doll - bułeczki z soczewicą, które można robić z makiem . Jakby ktoś potrzebował - nieco dokładniejsze proporcje http://www.wysokieobcasy...._sniadanie.html dzięki wielkie, byłam pewna, że napisałam to wcześniej, najwyraźniej mi się śniło. Zrobiłam dzisiaj prawie wg przepisu. Mąka graham, drożdże w proszku, masa mi nie wyszła lepka ale są pyyszne! Zygmunt się na nie dosłownie rzucił! Piekłam 30 minut a spód się i tak za bardzo spiekł.
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=6666
Temat: Zbój Madej-moje wypieki,nie moje przepisy
Kolejne chlebki gotowe.Miały być mrożone obydwa,ale padło hasło,że jeden do bieżącego spożycia,a przed świętami się jeszcze zrobi Jak pisałem wyżej do jednego dodałem drożdże w proszku 2g. Kilka fotek dla porównania,ten po prawej z dodatkiem drożdzy Po wyrośnięciu Gotowe
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4340
Temat: Paczki mojej mamy
Mam syndrom Zakupiłam więc drożdże w proszku - niecierpię ich :twisted: i 4 paczki Bartka, będzie dobrze na Bartku?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=3805
Temat: Kluski drożdzowe gotowane na parze
Pierwszy raz robiłam coś takiego i wyszły świetne! :D Chociaż bałam się, czy drożdże w proszku się sprawdzą, ale wszystko było ok.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=1205
Temat: [45L] RED CHERRY i BABAULTI
...zbiornika podlega bardzo częstym zmianom, więc pomysłów na nazwę nie mam. Aktualny aranż ma ok. 2 tyg. i pewnie niedługo jakiś "detal" przestanie mi odpowiadać i znowu będzie "mała zmiana", a narazie wygląda tak: Akwa - 45L [50x30x30cm] • Oświetlenie - 2x20W [SUN GLO + FLORA GLO] • Filtr - kaskada Aquaclear mini • Ogrzewanie -aktalnie brak • Nawożenie - Symfonia zł. +K2SO4 • CO2 - z bimbrowni ( drożdże w proszku +soda) • Parametry wody:pH~7,0 / TwO~ 7-9°GH / TwW~ 8-10°KH • Podłoże - Żwir kwarcowy (granul. 1-5mm) • Dekoracje -"różowe" kamienie i korzenie. KREWETKI 1) RED CHERRY - ok. 20szt. 2) BABAULTI -też ok. 20szt. 3) AMANO - 1szt. [RYBY RAZBORA HENGELA (8szt.) KIRYSEK PANDA (3szt.) OTOSEK (4szt.) GLONOJAD (2szt.) - wkrótce się wyprowadzą ROŚLINKI Glosia, Duży Heniek,...
Źródło: redbee.pl/viewtopic.php?t=2403
Temat: Gotowanie na zawołanie
...placki serowe. Takie słodkie racuchy. Zrobiłam, ale coś mi nie wyszło i się to strasznie kleiło do patelni. Żal mi było wywalić, więc zaczęłam to na tej patelni ratować - mieszać tak jak się miesza jajecznicę. Wygląd ostateczny potrawy - taki sobie. Ale smak - pycha! Muszę tylko się dowiedzieć co źle zrobiłam. W ogóle skład tego czegoś wyglądał tak: jajka (2), na oko trochę mąki, trzy łyżki sera jakiegoś tam, bo wieluński ktoś mi zjadł, drożdze w proszku, bo nie znalazłam proszku do pieczenia (pewnie niepotrzebnie, ale mi po głowie chodziło, ze jak nie dodam czegoś takiego to się dobrze nie wypieką ), parę łyżeczek śliwkowej konfitury i trochę cukru, bo jak jajka ubijałam to z przyzwyczajenia dałam cukier i to wszystko potraktowane po części mikserem a po części łyżką Mam nadzieję, że moje kolejne placki będą miały kształt i smak placków a nie kształt śmiesznej...
Źródło: abcslubu.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=2158
Temat: Racuchy
Dziewczyny przypomniałam sobie o racuszkach na które dostałam przepis od koleżanki i sa pyszne . 1/2kg mąki 2 jaja 1 1/2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 3 dag drożdży w zależnosci jakich używamy świerzych czy w proszku postępujemy odpowiednio albo świerze zalewamy ciepym mlekiem i czekamy śrenio 5 min. albo poprostu wsypujemy do całosci drożdże w proszku sól Mieszam wszystko i odstawiam tak na ok. 40 min. potem dodaje banana pokrojonego wzdłóż na cztery części a potem na plasterki i dodaje jabłko starte na dużych oczkach. Mieszam ostrożnie a nastepnie kłade na patelnie i smaże ! Pycha . Oczywiście na koniec daje cukier puder a Wiki lubi z polewą czejkoladową .
Źródło: hiszpania.org.es/forum/viewtopic.php?t=1881
Temat: Drożdże w Hiszpanii
Wiem ze zona kupuje w polskim sklepie w Valencji. Zawsze maja tam drozdze w proszku ai czasem swieze udalo jej sie kupic... Jutro tlusty czwartek he he.... Gdybyscie nie wiedzieli gdzie to, to podaje adres: Zubr c/Musico Belando-dzielnica Benimaclet Valencja albo zapytajcie najpierw : 96 369 0583
Źródło: hiszpania.org.es/forum/viewtopic.php?t=1718
Temat: Zimna drożdżówka :-))
Mam pytanie,czy moge uzyc drozdze w proszku ? A tak ogolnie to witam wszystkich i bardzo sie ciesze , ze tu trafilam !
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=825
Temat: Moja pizza
mam pytanie powiedzcie mi jakie sa proporcje tzn jak przeliczyć drożdże w proszku na te " mokre" zalega mi trochę torebek i pomyślałam, ze spróbuje ze sproszkowanymi znalazłam gdzieś info, ze 1 łyżeczka sproszkowanych to 6g drożdży w lecie a 9g drożdży zimą gdzieś znowu , ze 3/4 łyżeczki to 7 g wiecie może? zawsze z suchych robię i tak zaczyn pomyślałam, ze spróbuje cyd
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=49929
Temat: Zimna drożdżówka :-))
Mam pytanie: Czy przepis jest podany na drożdże w proszku, czy na świeże ? Chyba w proszku ale wolę się upewnić. Czyli jeśli będę piekła ze świeżych to mam użyć 250 g?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=825
Temat: Drożdżowy chlebek z pestkami dyni
30 dag mąki pół opakowania drożdży w proszku 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 2 jajka sól ok.150 ml mleka 10 dag gotowanej szynki 1 strąk czerwonej papryki 5 dag żółtego sera 3 łyżki pestek z dyni Do miski wsypać przesianą mąkę i drożdże w proszku, dodać cukier i szczyptę soli, wymieszać, wlać ciepłe mleko, wyrobić ciasto. Do ciasta wbić jajka, wlać olej, wyrabiać drewnianą łyżkę, aż będzie gładkie,lśniące i zacznie odchodzić od dłoni. Szynkę i żółty ser pokroić na dość grube plastry a potem w kostkę, paprykę umyć, wyciąć gniazdko nasienne,pokroić w małą kostkę, pestki dyni posiekać. Połączyć z ciastem, odstawić do...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14997
Temat: Skojarzenia
...O fuuj nienawidze robaków. Jakieś larwy czy cos chyba^^. W kazdym razie baaaaaardzo współczuję, naprawdę. Mam nadzieję że nie złozyy tam jaj i nie wylęgną się nowe ! Ja na zapleczu w swojej szkoe w sali plastycznej jak miałam 8 lat to planowałyśmy z koleżankami wychodowac autentycznego grzyba i za każdym razem kiedy bywałyśmy na kółku plastycznym to moczyłyśmy jesną stroną od takiej drewnianej ''szafy'' wodą i wcierałyśmny drożdże w proszku, bo wierzyłyśmy, z epomogą mu roznać. Niestdety nic nie wyrosło.... HAHA :d
Źródło: ochaya.fora.pl/a/a,68.html
Temat: Co dziś na obiad
...A na obiad Pizza. Sładniki ciasta: - mąka 30 dkg; - drożdże 2 dag; - cukier 1 łyżeczka; - sól 1/2 łyżeczki; - 2 łyżki oliwy z oliwek; - jajko 1 szt; - oliwa do smarowania ciasta i blachy. Składniki farszu dobieramy wedle uznania. U mnie wyglądało to tak: Po przygotowaniu: Ciasto jest banalnie proste. Drożdże wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier i zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Ja akurat miałem drożdże w proszku ale to bez różnicy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól. Jak drożdże się rozpuszczą dodajemy je do mąki, dolewamy wodę, oliwę i wyrabiamy ciasto. Jak jest gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby wyrosło. Jak ciasto wyrośnie możemy go rozwałkować lub od razu położyć na blachę posmarowaną oliwą. Rozciągamy ciasto na całą blachę i nakłuwamy widelcem....
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=7741
Temat: Przepisy na Pizze
...w powietrzu (fajna zabawa) tak, żeby się nie rozrywało, ale było jak najcieńsze. Potem włożyć na blachę z wysypaną cienką warstwą mąki i tez trochę rozciągając... Ja dodatkowo kładę blachę na chwilę na gaz, czekam aż się blacha nagrzeje i wyłączam, żeby ciasto trochę urosło. Nałożyć to co ma na wierzchu i do piekarnika. Piecze się tak 30-40 minut, ale zaglądam czasem czy jest ok... Zawsze się udaje. Raz się nie udało ciasto, bo dałem drożdże w proszku, i ciasto smakowało jak niewyrobione, ale nigdy więcej ... Powodzenia...
Źródło: osiol.net/index.php?showtopic=15326
Temat: CO2 Natural Plant System Nutrafin
wsypałeś 3 torebki i zalałeś wodą? A jak gorąca ta woda była? torebki wsypalem 2 czyli 1 aktywator i 1 stabilizator tak jak w instrukcji napisane, ale problem wydaje sie byc rozwiazany poniewaz jak sie okazalo skladniki te byly ostro przeterminowane bo pochodzily z 2002r!!!! kupilem wiec drozdze w proszku ( tak na marginesie sa one niemal identyczne jak ten caly aktywator wiec wydaje mi sie ze to
Źródło: forum.e-akwarystyka.pl/viewtopic.php?t=7150
Temat: Produkty BG w sprawiedliwym handlu
Bezglutenowe są wszystkie nasze produkty z kategorii: (...) czipsy egzotyczne (z wyjątkiem czipsów z manioku z barbecue) Czipsy egzotyczne z manioku z barbecue Składniki: maniok (75 %), olej roślinny, sól, dekstroza, sacharoza, pomidory w proszku, drożdże w proszku, mąka do panierowania, słód, stabilizator kwasowości: kwasek cytrynowy, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, aromat. Nie wiem jak wygląda po polsku skład na opakowaniu, ale dużym błędem jest brak informacji w składnikach na stronie internetowej, o pochodzeniu mąki do panierowania lub słodu (bo domyślam się, że jedno z nich lub oba zawierają gluten), lub informacji, że produkt zawiera gluten. Łamanie...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3005
Temat: Napoletana Pizza
hej zabieram się dziś za to ciasto, bo zrobiłyście mi niesamowitego smaka. I pytania - czy dobrze rozumiem że: chodzi o drożdże w proszku, a nie te normalne? jeśli nie mam miksera do ciasta, ani maszyny do chlebów to mam wyrabiać ręcznie, przy czym czasy wyrabiania są dwukrotnie większe? Proszę o odpowiedź i dzięki wielkie Buziaki
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=7104
Temat: co na Wielkanoc ??? czyli różne przepisy kulinarne ;)
Bardzo polecam tą babkę - na pewno wyjdzie. Tylko zamiast robić zaczyn z drożdży proponuję dodać drożdże w proszku (super się sprawdzają). A resztę składników wrzucić razem - nie bawić się jak to podane w przepisie i tak wyjdzie Ja drożdżowe zagniatam w robocie kuchennym i zawsze wychodzi.
Źródło: goldenretriver.fora.pl/a/a,1717.html