Temat: WEJŚCIÓWKI MIKROBIOLOGIA 2009
...- podane 4 wlasciwosci jakies organelli wypisane ze skryptu i wybrac do jakiej organelli pasuja
2. Uzupelnianka - na temat sciany komorkowej i komorek mlodych i strszych. Nie pamietam dokladnie, ale bylo cos, ze w mlodych komorkach jest elastyczna, miekka sciana komorkowa, a w starych twardsza, w mlodych komorkach sa mniejsze wakuole a w starych wieksze, w mlodych w cytoplazmie wystepuje material zapasowy; stare zmieniaja ksztalt na eliptyczny.
3. Napisac co to drozdze szlachetne i co to drozdze dzikie
Źródło: wt.ekonomiczny.net/viewtopic.php?t=1601
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Sie masz Adepcie! Pytasz jak utrzymać ciepłą matkę drożdżową? Prosta rzecz: ustawić w pobliżu kaloryfera, albo postawić na lodówce na kratce która jest na wierzchu nad skraplaczem (taka czarna wężownica przy ścianie). I jeszcze jedno: drożdże lubią ciepło, ale nie musi być to dokładnie 30 st! jak będzie 25, to też dobrze, byle 40 nie przekraczać!!! Kupione drożdże szlachetne (na suszonych owocach, w roztworze wodnym, czy suche) przechowuję w oryginalnych torebkach w pojemniku na czekolady w lodówce. I jeszcze jedna uwaga: naprawdę ciężko jest spieprzyć nastawianie matki drożdżowej...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=66
Temat: WEJŚCIÓWKI MIKROBIOLOGIA 2009
czwartek, 8.00 dr Gwiazdowska 1. Wymienione cechy i dopasować organelle do tego pasujące (tutaj wakuole)-testowe 2. Uzupełnianka o błonie komórkowej u drożdży starych i młodych 3. Opisowe: drożdże dzikie i drożdże szlachetne
Źródło: wt.ekonomiczny.net/viewtopic.php?t=1601
Temat: M.B. - WEJŚCIÓWKI
nadrabiam zaleglosci - sorcia za obsuwe PYTANIA DZIEŃ:pon GODZINA:12 PROWADZĄCY:ppp PYTANIA: 1. rezerwa polifosforanowa - wolutyna 2. uzupełnianka o pączkowaniu /jednobeiegunowe, dwubiegunowe i wieloboczne +przykład/ 3. przyporządkowywanie rodzaje drożdży do właściwej klasy (dla zmyłki była podana klasa Zygomycetes) 4. błekit metylenowy służy do badania żywotności 5. drożdże szlachetne - testowe. poprawna odpowiedź że uzyskuje się je w wyniku krzyżówek genetycznych
Źródło: wt.ekonomiczny.net/viewtopic.php?t=63
Temat: Wino z ryżu
ja nie dałem piekarskich żeby nie zaryzykować opinii, że moje wino "wali" drożdżami. Nigdzie nie napisałem, że chcę się nawalić. A drożdże szlachetne szczepu sherry kosztowały mnie... 2 zł za buteleczkę, która starcza na 25l nastawu. Sam widzisz, że nie robię mózgotrzepa 17% (sorry pablus, nicki & xaatzs ) tylko wg. porady pewnej osoby własnie 15%, bo do przepisu ziołowego, który stosuję zaprognozowano że 12-15% będzie sztimt. Tym niemniej, @ilubek - szanuję Twoje tradycje, ale ja robię wino pierwszy raz w życiu i nie chcę się zniechęcić (czyt. chcę żeby...
Źródło: donkey.outs.pl/index.php?showtopic=36882
Temat: Milion różnych pytań (i nie tylko pytań) SenDarion'a
Witam, mam pytanko: posiadam drożdże szlachetne winiarskie w paczkach po 5g, do tego pożywkę Aktivit, czy da się coś z tego wypsocić a jeśli tak, to jak? Zrobiłem nastaw butelka 0,5 w środku 0,33 roztworu, paczka burgunda, cukier, trochę soczku, i sobie siedzi 2 dzień kolo kaloryfera. Co dalej z tym fantem jak bym chciał rozmnożyć na 25l baniak? Zrobiłem też w 54l dymionie 15kg cukru, paczka cobry24 (6l wody z cukrem jakimś cudem mi zostało nalewałem baniakiem 5l przy czym...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2117
Temat: Żytko z owocową "matką"
I tu kol. Kucyk mnie zaskoczył . Kiedyś czytałem w podręczniku winiarskim, że drożdże szlachetne nie mają szans w takim przypadku. Chylę czoła przed opinią Kucyka, bo nie mam wątpliwości do do jego kwalifikacji jeśli chodzi o owocówki.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=965
Temat: Pierwsze wino z truskawek. Problem.
...Przepuszczone wino zadajemy klarowinem (klarowin przygotować jak na opakowaniu - dzień moczyć, potem mieszać troszkę z winem a potem całość) Odstawić pojemnik do zimnego - po dwóch dniach zlać wino z nad osadu. Potem jeszcze ze dwa razy zlewanie wyklarowanego wina z nad osadu i wiosną jak mamy co to butelkujemy. Książki podkreślają, że wino truskawkowe wystawione na działanie słońca traci kolor. Zygmunt uważa, że "po to wymyślono drożdże szlachetne, żeby używać je do win. W winie nie liczy się aż tak zawartość alkoholu, tylko bukiet- a "babuniowy" będzie na każdym kroku ustępował tym uzyskanym przez jakiekolwiek drożdże winiarskie". Ja mam inne zdanie na temat drożdży do win owocowych:Ja do win owocowych stosuję BABUNIE znam i wiele razy próbowałem
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2317
Temat: Przepis na wino z białych winogron.
...pozwala Ci zapaść w sen zimowy, ani ratować się byle jaką cukrówką. To może spróbujemy coś bardziej ambitnego wytworzyć? Coś na miarę najsłynniejszej brandy na świecie â koniaku. Ha, spodobał się pomysł, zatem do działa! Potrzeby w tym przypadku są odrobinę większe, niż przy brandy dla początkujących, ale przecież Ty już nie jesteś początkującym pędzibimbrem! Potrzebne będą: 1. 50kg białych, południowych winogron, 2. Drożdże szlachetne np.: Uniwersalne, Tokay, Madera, Sherry... 3. Preparat Pektopol, 4. Cukier biały 15kg, 5. 4 do 5 20-litrowych wiader (fermentorów) lub inne adekwatne do ich pojemności naczynie z dużym wlotem, 6. Balon szklany 54l (lub kilka mniejszych), 7. Sokowirówka, maszynka do mięsa, 8. Ktoś do pomocy. Na zacier nadają się jedynie duże, deserowe, cholernie słodkie winogrona. Nabyć je można na przedświątecznej promocji w...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1107