Temat: tabela kaloryczna
...Milka ze wiśniami 577
czekolada mleczna 560
czekoladka Ferrero Kuesschen 1szt 55
czekoladka Mon Cheri 1 szt 50
czekoladka Rocher 1 szt 75
czekoladowa posypka do deserów 421
czereśnie 48
czosnek 15g 4,6
ćwikła 49
daktyle suszone 274
dorsz po grecku 230
dorsz w sosie pomidorowym 98
dorsz wędzony 52
dorsz , filety smażone 278
dorsz , kotlet mielony 260
draże arachidowe Wedel 547
drobiowa wątróbka 134
drobiowe serca 119
drops owocowy 1 szt 18 drożdże prasowane 130
drożdże suszone 1 paczka 26
drożdżówka z makiem 345
drożdżówka z marmoladą 323
dynia 23
dzik, szynka 93
dżem śliwkowy , n.słodzony 20g 31
dżem truskawkowy, w.słodzony 20g 50
dżem porzeczkowy, n.słodzony 20g 32
dżemy niskosłodzone 20g 33
dżemy wysokosłodzone 20g 50
eklerka z kremem 40g 120
endywia (sałata) 17
Fanta 200ml 82
fasola biała ,sucha 346
fasola czarna , sucha 345
fasola kolorowa, sucha...
Źródło: fbn.pl/viewtopic.php?t=11
Temat: Drozdze
drozdze prasowane 50g ma 26 kalc drozdze suche 1 kostka to 25 kalc za to takie do pieczenia 1 kostka zawiera 40 kalc czyli malutko hmm smacznego jezeli to moze byc smaczne
Źródło: necrosa.nethit.pl/viewtopic.php?t=3895
Temat: DROŻDŻE - podstawowy - jakże ważny składnik ZACIERU.
...prowadzą do wymrożenia wody w wakuolach i w konsekwencji zniszczenie komórek. Drożdże miękkie w dotyku, wskazują na zaawansowane procesy autolityczne. Nieprzyjemny zapach zepsutych drożdży udziela się pieczywu. Oznaką zepsucia drożdży są: âÂË szarożółta barwa âÂË plamy niebieskie (pochodzenia bakteryjnego) âÂË tłustość w dotyku âÂË nieprzyjemny zapach (przypominający klej lub rozkładające się białka) Drożdże prasowane powinny zawierać nie mniej, niż 26% suchej masy (najczęściej 27% co oznaczamy symbolem D27). W ich skład wchodzi 40 pierwiastków chemicznych. Najważniejszymi są: węgiel, tlen, wodór, azot, fosfor, potas i magnez Źródło:...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=135