Temat: Pedzenie czajnikiem !!
drożdże instant dr. oetker good or bad?
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1356
Temat: Grecka kuchnia - znacie jakieś proste i sprawdzone przepisy?
Podam Wam przepis na pyszne bułeczki greckie, który ostatnio wypróbowałam Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetkera 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody Nadzienie: 2 jajka po 2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku 150 g żółtego ostrego sera 100 g pokrojonego w kostkę sera feta 50 g roztopionego masła Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać Drożdże instant i olej. Sól rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do mąki, wyrobić luźne ciasto. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 kawałków; uformować spłaszczone podłużne bułeczki. Piekarnik gazowy: temperatura 180Ă° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 180Ă° C (powinien być podgrzany). Jajka ubić na pianę, dodać zioła, ser żółty, ser feta. Masę...
Źródło: obcasy.pl/forum/viewtopic.php?t=10120
Temat: Pieczenie chleba
Ja zrobiłam tak - kupiłam sobie malutka książeczkę z przepisami na chleb glutenowy (kosztuje ona około 8 złotych) no i mąkę glutenową zastępuję bezglutenową (najlepiej oczywiście wykorzystać kilka mąk, dlatego ja zawsze mieszam). Wychodza super rzeczy, naprawdę. A jesli nie tak, to wystarczy kupić mieszanke mąk do wypieku chleba Glutenexu i zrobic sobie chlebek albo bułki wg przepisu na opakowaniu (tylko ja bym radziła drożdze instant rozprowadzić w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru, przykryć folią i odczekac pięc minut aż powstanie pianka, wtedy wypieki sa lepsze). Wszytsko jest wyśmienite. Pozdrawiam
Źródło: celiakia.nethit.pl/viewtopic.php?t=63
Temat: Gdzie w W-wie dostanę drożdże gorzelniane na 100 l nastawu?
W Leroy Merlin są drożdże instant winiarskie. 4,5zł paka na 35L. Też się nadadzą.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1707
Temat: KUCHNIA DLA CUKRZYKA I NIE TYLKO
Super przepisy, tylko czy koś mi może podać , jak przeliczyć drożdże na drożdże instant?
Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=1903
Temat: CHLEB PIECZONY W DOMU I INNE PIECZYWA
PRZEPIS GENERALNY NA CHLEB CIEMNY Z AUTOMATU 330-350 ML PŁYNÓW (woda, mleko) 1 ŁYŻKA CUKRU (czubata) 1 ŁYŻKA SOLI (płaska) 2 ŁYŻKI OLIWY PO 1-2 ŁYŻKI DODATKóW (otęby, dynia, płatki owsiane...) 500-600 GRAM MĂĄKI (żytnia razowa, i inne CIEMNE, mozna mieszać... jeśli mieszasz z mąką pszenną, to mąka ta nie może przekroczyc 50% całości) 7 GRAM DROżDżE INSTANT (dr. oetker 1 op.) WSYPYWAć W POWYżSZEJ KOLEJNOśCI DO AUTOMATU !!! ja uzywam programu do chleba wieloziarnistego (3.30 H) w zasadzie do wszystkich chlebów, bo najlepiej wyrabia. ten przepis modyfikuje jesli chodzi o rodzaje mąki i dodatków dosc dowolnie ale waga i ilosc musi sie generalnie układac w tych proporcjach, im cieęższa mąka tym więcej wody, ale bez przesady mozna dodac dodatki po sygnale "na...
Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=240
Temat: Pieczywo bezglutenowe
Przperaszam, że przeszkadzam , ale mam jeszcze pare pytań. Chciałabym się po prostu paru rzeczy upewnić, bo jestem początkującą kucharką bezglutenową . 1. 2 kubki mąki ryżowej 0,5 kubka mąki kukurydzianej Czy można te mąki kupić w normalnym sklepie, czy trzeba trochę pochodzić żeby je znaleźć? 2. drożdże instant Takie z DrOetkera? 3. 5 łyżek oleju Jaki, bo ja używam oliwy z oliwek dla Agnieszki. A może być taki zwykły, np. słonecznikowy? To chyba wszystko, na razie wszystko
Źródło: atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=8
Temat: Nowy patenet "pożywkowy"
Wiedziony duszą eksperymentatora i pewną publikacją jaką dane było mi przeczytać postanowiłem ostatnio popracować nad skróceniem czasu fermentacji. Od początku: używam prawie zawsze aktywnych Bayanusów z BioWinu- drożdże instant, tanie, bardzo szeroko dostępne (jak mi potrzeba mam z 10 miejsc, gdzie mogę je kupić w ciągu 20min). Ich dodatkową zaletą jest fakt, że pracują już w niskich temperaturach, a moje pomieszczenie "zacierowe" jest dość chłodne nawet latem (ok 17 stopni). Minusem Bayanusów jest długi czas fermenacji- bardzo mnie to denerwowało, więc postanowiłem go skrócić. Przebieg doświadczenia: powstały 3 x 30l beczki...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=997
Temat: BAYANUS G 995 dawkowanie
">3. Aktywne (najcz. Bayanusy) Drożdże instant, w postaci proszku. 20 min. przed wlaniem do nastawu należy wsypać je do ciepłej wody lub kompociku. Niesamowita tolerancja na temperaturę i wysokie stężenia: cukru i alkoholu. Można nimi "restartować" nieudane nastawy. Znakomicie radzą sobie zarówno w cukrówkach, jak i w nastawach owocowych. Charakteryzują się ok. 3 tyg. fermentacją, nie smrodzą. Konkretne 4/5 gwiazdek w skali Zygmunta. ta wypowiedź...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2546
Temat: Kuchnia
Jak sie nie patrzy co sie robi to tak jest . Ja to ostatnio testowalem nowy przepis na ciasto do pizzy i jest calkiem spoko musze ogarnac kumpla z Pizza Hut by mi powiedzial dokladny przepis na ich ciasto, z tego co wiem glownymi skladnikami bedacymi sekretami tego dobrego ciasta sa drozdze instant i specjalna maka kukurydziana. Zastapie zwyklymi drozdzami i normalna kukurydziana maka i sprawdze czy dobre wyjdzie .
Źródło: forum.wolfet.pl/viewtopic.php?t=559
Temat: Nastaw nie chodzi
Bez pożywki? Właśnie pożywkę daje się! Szczególnie gdy nastaw jest cukrowy a nie na owocach. Poza tym drożdże instant musisz namoczyć przez 20 minut w pół szklanki ciepłej wody najlepiej z łyżeczką cukru. Jak się berbelucha zacznie pienić to wtedy dajemy ją do nastawu.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1844
Temat: Chleb ziołowy
eee, tam nie ma przy nim roboty drozdze instant tylko sie do mleka wsypuje i juz same rosna:)))) Fajnie mi wyszedl ,wysoki:)))
Źródło: forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?t=1380
Temat: CIASTA I INNE WYPIEKI
[02.07] 19:28 Aleksia str. 398 Drożdżowe ślimaczki 350 g mąki, 1 opakowanie drożdzy instant, 100 g cukru, 100 ml mleka, 2 jajka, 100 g masła, 250 g jagód. Lukier: 200 g cukru pudru, 1/2 szklanki marmolady morelowej. Drożdże instant wymieszać z mąką i cukrem. Dodać 1 jajko, stopione i przestudzone masło i letnie mleko. Ciasto wyrabiać, aż będzie lśniące i gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody umyć i osuszyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek 25x40 cm i posypać jagodami. Ciasto zrolować. Pokroić na plastry szerokości 3 cm. Blachę natłuścić, ułożyć na niej ślimaki i zostawić do wyrośnięcia. Każdy...
Źródło: pubuemika.com/fora/viewtopic.php?t=13
Temat: Porady mistrz Andrzeja
Witam O pieczeniu chleba z udziałem rozczynu piszę więcej w opisie âŸchleba góralskiego ciemnegoâ kliknąć na obrazek mieszanek na stronie gł. Drożdże instant są suche. Wszystko może odbywać się w automacie, po wymieszaniu rozczynu wyłączamy program i włączmy go ponownie po wyrośnięciu rozczynu i dosypaniu mieszanki. Pozdrawiam MA
Źródło: chlebpolski.pl/forum/viewtopic.php?t=13
Temat: Czas oczekiwania
...tak. Nie wazne jakich skurczybykow uzylem. Po pierwszym psocenu posmak i zapach zawsze byl podobny. Dopiero druga destylacja wprowadzala pewne roznice zarowno w smaku jak i w zapachu. Suszone winne odrzucilem jako dlugo pracujace, Bayanusy nadal stosuje z pozywka activit gdy temperatury sa nizsze a trzymam nastawy w szopie. Z gorzelnianych zrezygnowalem, bo po drugiej destylacji sa za czyste, a przy rektyfikacji nie widze roznicy miedzy nimi a drozdzami babuni. Drozdze instant, to chwilowa przygoda. Pracuja podobnie jak Bayanusy. Tyle, ze nizsza temperatura spowalnia ich wpitalanie cukru. Teraz zrobilem nastaw na nowych drozdzach z Bio-Winu ale juz doczytalem, ze to nic innego niz Bayanusy wiec pewnie rezultaty bede mial podobne. Posmaczek i zapaszek po pierwszym psoceniu zawsze jest, bo jest i juz. Druga, plus odstojniki, albo prosta chlodnica wstepna (deflegmator) powoduja, ze psota zaczyna byc mlaskata i...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=199
Temat: kajzerki
Skladniki: mąka 3 szkl woda letnia 3/4 szkl drożdże instant 1,5 łyżeczki cukier 1,5 łyżeczki sól 1 łyżeczka jajka 1 szt oliwa z oliwek 2 łyżki otręby pszenne 1/2 szkl len 1/4 szkl Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby "odpoczęło" przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być...
Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=193571
Temat: Porady mistrz Andrzeja
Witaj, Mistrzu Mam mętlik a propos drożdzy. W instruckji "jak upiec chleb w automacie" piszesz, ze wrzucamy wszystkie składnieki w odpowiedniej kolejności i właczamy maszynę. w powyzszym opisie polecasz przygotwać rozczyn. A co, jeśli mam jedynie drożdże instant (to nie to samo, co suche, jak rozumiem). Czy wtedy też mam przygotować rozczyn? Jeśli tak, to czy późniejsze mieszanie rozczynu z pozostałą mieszanką odpbywa się poza maszyna, czy można do tego uzyć automatu? Jeśli zaś wszystko mieszamy poza automatem, to czy potem wybieramy program "pieczenie" czy "normalny"? Proszę o odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam, Ewa
Źródło: chlebpolski.pl/forum/viewtopic.php?t=13
Temat: Nie wychodzi :(
Dziś pierwszy raz użyłam mulinexa i mieszanki "Cleb pieniński", piekłam 2 razy, dzieląc mieszankę na pół. Wyszły dwa zapadnięte chleby. Dlaczego? Pierwszy raz: woda 340ml, mieszanka (połowa torebki, "na oko" niestety), drożdże instant 7g Drugi raz: woda 300 ml z rozpuszczonymi drożdżami, druga część mieszanki; potem dolałam jeszcze wody i jeszcze, może 40 ml. Piekłam na programie normal, wielkość 1000 g, średnie zrumienienie. Chleb opadł po kilkunastu minutach pieczenia. ten drugi bardziej. Co robić??
Źródło: chlebpolski.pl/forum/viewtopic.php?t=50
Temat: Przepis na ciasto do pizzy:)
he he kapcio-podobnego pewnie maiłaś stare drożdże, podobno też jak są drożdże w aluminiowym papierku trzymane to ciasto nie wyrasta ja przerzuciłam się na drożdże instant i teraz zawsze mi wychodzi dobre ciasto
Źródło: obcasy.pl/forum/viewtopic.php?t=7087
Temat: Chleb ziołowy
chlebek jest pyszny, wszyscy domownicy mi go podjadaja zamiast proszku daje drozdze instant, chlebek lepiej wyrasta i jest lepszy w smaku,
Źródło: forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?t=1380
Temat: Chwalę się!!!!!
marcisz nie znam kokosowego. Nigdy nie jadłam. Wrzuć przepis. co do orkiszowego to robiłam zwyczajny 500g mąki orkiszowej, jedne drożdże instant ( nienawidzę rozczynów ze zwykłych drożdży) i 1,5 szklanki ciepłej wody. Wymieszałam. Urosło. Upiekłam. Ot, i po sprawie
Źródło: atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=3336
Temat: Chleb mieszany z orkiszem- z automatu
waga mieszanki około 75dkg , na chlebek około 120 dkg woda 500ml (letnia) mąka typ 650 30 dkg mąka razowa pszenna 8 dkg mąka razowa żytnia 8 dkg mąka z łamanymi zbożami 20 dkg mąka orkiszowa około 10 dkg 2 łyżki ziaren ( słonecznik, dynia..) łyżka oleju drożdże instant 2 łyżeczki sól 2 łyżeczki + cukier 2 łyżeczki Do automatu wlać wodę i olej , wszystkie mąki wymieszać i powoli wsypywać , na środek dać drożdże , sól i cukier po łyżeczce do rogów ( po przekatnej), włączyć program szybki lub normalny smacznego
Źródło: dorum2.pl/forum/viewtopic.php?t=70
Temat: Pieczywo bezglutenowe
Czy można te mąki kupić w normalnym sklepie, czy trzeba trochę pochodzić żeby je znaleźć? Miałam o tym napisać ale zapomniałam. Ja je kupuję w zwykłych sklepach SPOŁEM. Może nie w najmniejszych, ale w centrum miasta te mąki w nich są. Tylko ja jestem z Wrocławia to nie wiem jak winnych miastach. 2. drożdże instant Takie z DrOetkera? Tak, takie. Tylko trzeba pamiętać o ich istnieniu w razie jakiĂś wysypek - drożdże to też poszerzanie diety. 3. 5 łyżek oleju Jaki, bo ja używam oliwy z oliwek dla Agnieszki. A może być taki zwykły, np. słonecznikowy? Oliwę z oliwek też dodawałam, może być. U mnie po prostu Mikołajek nie do końca ją lubił, a dodatkowo strasznie go wysypało w okresie, kiedy ją dostawał i choć to wcale nie...
Źródło: atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=8