drożdże gorzelniane

Insurekcja

Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
">W takim przypadku wychodzi na to ze dobrze jest mieszać drożdże żeby aromacik szedł z gorzołki a winiarskie napędzały machinę. Nie do końca, choć nie będę hamował Cię przed takimi eksperymentami Drożdże gorzelniane świetnie fermentują cukrówki i zaciery zbożowe czy ziemniaczane. Bajanusy zaś zdecydowanie lepiej radzą sobie tam, gdzie są owoce. To też już było opisywane w tematach "jakie drożdże do czego?" Nie bez przyczyny do produkcji konkretnych win używa się konkretnych szczepów. To że Kucyk opisuje Swoje drożdżowe wybryki, to tylko przetarcie scieżki dla pozostałej psotnej braci. Faynie, jakbyś zamiast...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=66



Temat: Drożdże Coobra24 - opinie, uwagi, zastrzeżenia
...moich osobistych doswiadczen) to jest to samo i efekt ten sam,za to znacznie taniej.Sprawa druga,bardzo wazna zreszta,to kwestia zapachu towarzyszacego podzas fermatancji drozdzy piekarniczych ,w trakcie procesu i podczas wylewania resztek nastawu po skonczonej rektyfikacji.Niektorzy nazywaja go nawet smrodem,a sasiedzi mieszkajacy w bloku czesto poprostu nie tleruja.Koncowy rezultat produkcji,tez daje znaczne roznice jakosciowo smakowe.Szwedzkie drozdze gorzelniane w tym Cobra 24 turbo,sa wolne od tego efektu.Tak wiec porownywanie tych dwoch rodzajow drozdzy i podawanie do wiadomosci forumowiczow ,ze otrzymywane za ich pomoca efekty i rezultaty ,sa takie same,tylko ze taniej,jest poprostu zwyczajnym nieporozumieniem. Pozdrawiam serdecznie i zycze reszty Swiat Wielkiej Nocy w spokojnej i milej atmosferze.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2077


Temat: Co z tą fermentacją
Fajnie dięki KUCYK, ale Innych chyba ten post nie obchodzi ok. Drożdze to jest obszerny temat, a ja miełem nadzieję sie dowiedzieć po kilku postach jakie drozdże daja najwieksze steżnie( chyba winne ) Mój nastaw dalej pracuje i czekam,tak jak mówiłeś, aż przerobi cukier. Nastawiłem drugi nastaw przepis ten sam + FERMIOL, zobaczę co z tego będzie. Dałem drożdże gorzelniane, oczywiscie FERMIOL (bo innych w Rzeszowie nie mogę kupić), zastanawiam sie tylko czy rodzynki, cukier , woda i drożdże to nie za ubogo, czy nie dodać trochę kwasku. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie je przestudiuję. Zapraszam do dyskusji.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1755


Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
...że lałem do plasticzanego wiadra wodę ciepłą (40-45st) i do niej wstawiałem butlę z matką, przez kilka godzin wiadro było ciepłe, potem wodę chlup do zlewu i zmiana... A swoja drogą to aż z internetu musiałeś drożdże kupować? Ja mieszkam we wsi pod Warszawą i tam w każdym spożywczaku, a zwłaszcza zieleniaku można kupić drożdże Zamoyskich do rozmnożenia zawarte na suszu owocowym. Ale to namnażanie mnie wkur, dlatego w internecie kupuje drożdże gorzelniane w paczkach po pół kg (wystarczą na 3000l zacieru). Jak Ci nie będzie coś wychodzić, to napisz mi mejla, ja Ci wyślę trochę ich, to zobaczysz jak zacier potrafi chodzić! Dawaj następne pytanie!
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=66


Temat: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?
...do życia, no może oprócz witamin, które zawsze możma podać, chociażby multiwitamine , witaminy z serii f, lub koncentrat pomidorowy. Nie daje, koncentrat jest wystarczajaca pozywka. Zawiera witamine H i B, a takie sa potrzebne dla rozwoju drozdzy. Babuni uzywam ale konkretnego rodzaju. Jest babunia i babunia, taka z obrazkie ciasta jest kicha, za to z obrazkiem babci... wow, szalenstwo w baniaku. Zreszta jest to dokladnie ta sama rodzina drozdzy co drozdze gorzelniane, (ktore rowniez czasem uzywam, choc czesciej stosuje bayanusy). Zwolennicy gorzelnianych mowia piekarnicze do piekarni, gorzelniane do gorzelni. Coz, maja racje, bo one odfermentowuja nastawy do wyzszej zawartosci alkoholu. Tyle ze doprowadzanie do duzych stezen w nastawach powoduje rowniez wieksze stezenia wszelkiego rodzaju fuzli. Przepuszczalem przez moje insttrumenty roznych zalog Saccharomyces. Naprawde przy...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1745


Temat: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%
Kilka razy robiłem już nastaw na tych drożdżach w przeszłości. Zostały mi tego jeszcze dwie paczki, na których, termin ważności minął w pod koniec marca, więc muszę je wreszcie zużyć. Na pojemnik 120l. dałem 1 paczkę drożdży, mimo że sa one niby, tylko na 18 l wody. Instrukcja mówi - TURBO EXTREME 23% - najsilniejsze dostępne drożdże gorzelnicze. Oryginalne drożdże gorzelniane firmy, która wprowadziła na rynek typ drożdży Turbo. Dzięki starannie dobranej pożywce z witaminami i mikroelementami osiągnięto drożdże, które działają szybciej, fermentują czyściej i tolerują wyższe stężenia alkoholu - pozwalają osiągnąć 23% przy fermentacji czystej glukozy (21,5% przy zwykłym cukrze). Opakowanie 257g na 25 litrów zacieru. Dokładna instrukcja :...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=811


Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
@Smaltrix Być może trochę Ci namieszałem i innym z tymi drożdżami. Co nazywasz drożdże gorzelniane? Bardzo ważne jest aby nie dodawać drożdży (niektórzy nazywają gorzelnianymi drożdże TURBO) tycvh gotowych silnych drożdży Turbo. Jeśli masz prawidłowe gorzelniane to niema problemu. Chodzi oto aby nie dodawać innych składników, pożywek itp. Zaczynamy proces (fermentowania przez kwaszenie) kwaszenia i potrzebne jest ustabilizowanie pH, ktopry sam się ustala. Jeśli coś Tobie i innym pomieszałem w szykach to...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=212


Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Kukurydza kupiona, drożdże gorzelniane są, Cukier jest. wszystkie wartości przemnożone przez 1 i 1/2 aby aby nie gotować połowy kotła. I ruszam w twoje ślady Juliuszu. Dziękuje z tą recenzje i na pewno będę bacznie śledzić każde nowe zdanie jakie pojawi sie w tym temacie.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=212


Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi rodzaju drożdży właściwych do odfermentowywania nastawów owocowych postanowiłem przeprowadzić test. W szranki stają drożdże gorzelniane i bayanusy. Myszami laboratoryjnymi są dwie beczki zawierające każda po 70kg jabłek do których dodano 10kg cukru i 25L wody. Brix w obu wyrównany do 19. Temperatura początkowa w obu 29*C. Pożywka wsypana. Beka z lewej otrzymała 14g saccharomyces cerevisiae takich co się na Alledrogo kupuje po 35zł/0,5kg, druga 14g saccharomyces cerevisiae (bayanus) Fermivin PDM z Biowinu. Podczas pobudki
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=66


Temat: Wino z Wiśni
@Kagiefubecostam (sorki, ale już "po zabiegu" jestem ) Według moich spostrzeżeń drożdże gorzelniane Sacharocośtam nie są właściwe do otrzymywania większych woltarzy przy fermentacji owoców. Na opakowaniu drożdży gorzelniczych, które wykorzystywałem do produkcji rzeczonej śliwowicy, było zastrzeżenie, że nie można na nich ciągnąć więcej niż 12%. Właśnie drożdże szlachetnych, winiarskich ras są stworzone do celu otrzymania mocnego winka. Znaczy, takie jest zdanie Kucyka... P.S. W ramach obiecanego...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=790


Temat: Jak zrobic zacier z pszenicy
...drobna uwaga i sugestia ... Jeżeli kogoś naprawdę interesuje zacieranie śruty , ziemniaków - to z uwagi iż jestem tutaj "nowym forumowiczem " i chciałbym tutaj zareklamować sklep z artykułami w naszym hobby - co niektórzy robili i robią u mnie zakupy poprzez Allegro itp .. to mam propozycje ; 5 osób pierwszych które napiszą do mnie na p.w. otrzyma takie komplety do zacieru na 100l wraz z instrukcją "krok po kroku" + dedykowane do tego drożdze gorzelniane - gratis pozdrawiam i zapraszam bhobby / 98% z forum C2H5OH . pozostały jeszcze 4 komplety ..
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1928


Temat: Śliwowica 2009
...w postaci dymku z wiertarki. Nie posłuchałem rady Kolegi Winiarka i użyłem wiertareczki 400W - takiej za 34zł z marketu. Momentalnie się sfajczyła. Udałem się zatem znów do marketu i kupiłem taką za 90zł o mocy 700W, która też śmierdziała jak się ją mieszało, ale przynajmniej wciąż żyje. Kiedy wiertarka stygła zapaliłem w Bimber Boy'u i zagotowałem wodę z cukrem i pożywką. W sumie na każdą bekę zapodałem po 25L H20 + 10kg cukru. Na koniec drożdże gorzelniane 15g na bekę. Z tymi drożdżami to numer miałem, bo rozrobiłem je w ciepłej wodzie z cukrem w litrowym dzbanku. Wody było prawie do pełna. Chwila nieuwagi, dosłownie 3 minuty, i już piana płynęła po stole i podłodze. Zobaczymy jak start będzie przebiegał...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1117


Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Juliuszu Dokładnie zrobiłem tak Dałem 700gr kukurydzy suchej granulowanej , około 750 gr cukru i uzupełniłem wodą przegotowaną i ostudzoną do temp.pokojowej do 4 litra. Drożdże winiarskie namnażałem przez 2 dni i dodałem odpowiednią ilość do nastawu - bulgotał bardzo kiepsko i chyba po prostu się popsuł. Mogł wdać się jakiś bakteryjny szajs. Nie ma co płakać - kupiłem sobie na allegro drożdże gorzelniane 0,5 kg , poczekam aż przyjdą i zawojuję jeszcze raz ! Teraz wstawie sobie coś wieloowocowego - owoce zawsze dobrze pracują i dobrze smakują Pozdrawiam p.s. a na konserwowej kukurydzy nie da się zrobić bourbona ?
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=212


Temat: Nastaw z gruszek
Myślałem, myślałem, myślałem, aż 7 Tyskich opróżniłem i wymyśliłem! Jutro, ups! dziś zbiorę gruchy i je cukrem zasypię w fermentorach i niech stoją, sok puszczają i się ulęgają. Na drożdże gorzelniane zawsze jest czas. W sumie przy tych suchych drożdżach, to fermentacja startuje w przeciągu 3 godzin, więc nie mam obaw że coś przegapię i mi się towares zaśmierdnie. Zresztą Wyderko w swym odczycie wyraźnie wspomniał o aromatach...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1009


Temat: Ziarno bez zacierania
Wieam Panów. Podany sposób na zacier ze skiełkowanego ziarna to jest technologia przemyslowego otrzymywania spirytusu na bazie słodu zbożowego. Aby otrzymać słód, skiełkowane ziarno nalezy przemielic na moączkę, dodać matkę drożdżową ( drożdże gorzelniane dają takiego kopa że nie potrzeba zbyt ogrzewać zacieru)lub jak kto woli przycierek i masz zacier na wisky z pszenicy lub jęczmienia ( szkocka) ze slodu kukurydzianego masz burbon równiez wisky amerykańska , ze słodu żytniego, jęczmiennego lub pszenicznego z dodatkiem papki ziemniaczanej masz polski spirytus na wódkę. fajnie by bylo mieć jakiś własny produkt regionalny Pozdrawiam
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=318


Temat: Problem z nadmiernym pienieniem się nastawu.
Panowie jest duży problem. Kupiłem drożdże gorzelniane i postawiłem na szybko zacierek z musu jabłkowego. Pól baniaka 54l i piana rośnie tak że jak co godzinę nie zamieszam baniakiem to wychodzi na zewnątrz. W bimberku jestem laikiem, dłuższy czas wina robie i nigdy podczas ich produkcji tak piana szybko nie rosła mi. Macie jakieś knify ? Bo przecież nie będę siedział przy baniaku 24h. Pozdrawiam.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=719


Temat: Zacier z mąki żytniej chlebowej.
...całość do beczki / balonu itp.. 9. Powtarzamy punkty od 2 do 7 używając drugiej części enzymy upłynniającego 10. Dolewamy uprzednio rozpuszczonego kwasy cytrynowego do uzyskania pH na poziomie 3,8 - 4,8 badamy za pomocą pasków pH czy mamy właściwe pH zacieru 11. Po ostygnięciu do 65 stopni dolewamy do zacieru enzym scukrzający mieszając mieszadłem w celu lepszego rozprowadzenia go 12. Po ostygnięciu zacieru do ok. 30 stopni dolewamy uwodnione drożdże gorzelniane i dodajemy pożywkę - "fosforan dwuamonu spożywczy " 13. Beczkę owijamy kocem w zależności jakie mamy
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=791


Temat: Gdzie w W-wie dostanę drożdże gorzelniane na 100 l nastawu?
Witam, Gdzie w W-wie dostanę drożdże gorzelniane na 100 l nastawu? Sklepy internetowe raczej nie wchodzą w rachubę, bo potrzebne są "na wczoraj" Z góry serdecznie dziękuję.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1707


Temat: Nastawy na koncentratach spożywczych
...4 standardowych paczuszek - płynnych drożdży - najlepiej jednakowych, do win wysokoprocentowych - polecam malaga:) poczekaj kilka godzin jak zaczną ładnie pracować, to wymieszaj i dodaj do po trochę do każdego naczynia. Jak chcesz, to możesz poeksperymentować z dodatkiem innych składników, np. rodzynki, jakieś soki itp... W przypadku drożdży winnych fermentacja może potrwać nawet miesiąc, dlatego na przyszłość polecam zaopatrzyć się w drożdże gorzelniane - potrafią przerobić bardzo dużą ilość cukry w ciągu kilku dni, a przy tym nie są drogie. Daj znać jakie masz plany.... Chętnie służę radą I pochwal się oczywiście jakim sprzętem do destylacji dysponujesz
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1134


Temat: DROŻDŻE - podstawowy - jakże ważny składnik ZACIERU.
...... cts_id=343 Zrobiłem wszystko według przepisu (z 7kg cukru) temperatura u mnie w łazience w zimę jest idealna 25-27 stopni. Po pięciu dnia przestało chodzić, więc przeniosłem w chłodniejsze miejsce ok. 20 stopni i po tygodniu mam czysty wytrawny płyn. Wypsocę za parę dni. Cena jest umiarkowana, bo 8,50zł. Zamówiłem znowu, bo jestem z nich zadowolony. Wstyd się przyznać, ale do niedawna nie wiedziałem że istnieją drożdże gorzelniane. Pozdrawiam
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=135


Temat: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"
Panowie kto stosuje drożdże piekarnicze???Poczytac i stosowac drożdze gorzelniane, polecam T3 lub Coobra
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=10


Temat: Prośby, pytania / odpowiedzi
Bimber Wszystko zależy od tego co chcesz wypędzić - jak jakąś charę, to już ci podano receptę. Podstawowy problem z rozmaitymi wódkami polega na braku dostępu do drożdzy gorzelnianych, fermentacja z użyciem drożdzy piekarskich daje charakterystyczny bimbrowy fuzel - fuj... Jeżeli masz więc drożdze gorzelniane to możesz sobie zafermentować mąkę, ziarno zbożowe, przetarte ziemniaki tyle, że w domowych warunach zachodu jest dużo a alkoholu raczej niewiele. Po trzba jeszcze przepuścić przez filtr z węgla aktywnego itp. Dlatego jest lepszy sposób - robisz coś w rodzaju wina owocowego, z tą różnicą, że nie przejmujesz się gęstością (byle sie dało z gąsiora wytrzepać i nie dajesz wody (psuje smak ostatecznego produktu)....
Źródło: niebiescy.pl/forum/viewtopic.php?t=8926


Temat: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?
...Może być kompot. Może być 1-2, starte jabłka. Najlepiej taki sok zagotowac i gotować 5-10 min. Chodzi o to, że gdyby były tam jakieś małe zarodki pleśni, drożdży jednym słowem innych grzybków, to zeby je szlag trafił. Jakieś pytania???..... - Chętnie odpowiem. Witam Mima, nie, nie rozmnazamy drozdzy aktywnych czyli nie robimy matki drozdzowej. Wymienione przez ciebie tricki dotycza drozdzy suchych. Zarowno Bayanusy jak i wszelkiego rodzaju drozdze gorzelniane Cobry, Srobry i inne cos tam, cos tam T Y L K O UWADNIAMY zachowujac okreslony dla danych drozdzy przedzial temperatury. Nie ma potrzeby dosypywania czy dodawania czegokolwiek oprocz pozywki. Jak nazwa wskazuje, sa to drozdze aktywne. Zreszta nawet na fotce, ktora wstawil Clapus jest wyraznie widac napis "Bez namnazania". Tak wiec w przypadku drozdzy aktywnych tylko uwadniamy przez czas zalecony przez producenta. Jesli...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=372


Temat: Śliwowica 2009
Czas na raport z moich wybryków: Nastawiłem 300kg śliw w czterech bekach. Okres fermentacji 16.X - 31.XI, fermentacja po 10 dniach zdechła pomimo dogrzewania fermentorów od 8 dnia fermentacji grzałkami akwariowymi, choć czuć było nieprzerobiony cukier. Winę ponoszą pewnie drożdże gorzelniane... Do nastawu wsypałem 80kg cukru, co daje ogólną ilość cukrów do przefermentowania 80+15=95kg. Gotowań było 10 w trzech grupach, z których destylaty trzymam osobno: 1. Pulpa z wierzchu - dwa załadunki Bimber Boy,a - uzysk 11L posty o średniej mocy 55%. 2. Płyn, a właściwie wino śliwkowe - 4 załadunki - uzysk 40L. 3. Towar z dołu - farfocle z całą masą pestek - 4 załadunki - 25L. W sumie z obliczeń wynika, że sprawność...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1117


Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
Przygotowałem następujący nastaw: woda - 845l cukier - 266kg drożdże gorzelniane Cobra - 2460g Po 6 dniach przestaje pracować a w dalszym ciągu jest słodki. Proszę o konkretne wskazówki.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1020


Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
...bądź ograniczoną ilością danego owocu z którego produkuję, - gdy zasadniczym produktem fermentacji ma być wino, a do destylacji pójdzie tylko jego część i sfermentowane owoce. Ten wariant gwarantuje mi pomoc mojej drugiej połowy w przygotowaniu zacieru, gdyż Agusia winko lubi, zaś bimbru nie pija (i dobrze, więcej będzie dla mnie!!! ), a do wina (i zacieru) np. wiśnie trzeba drylować, co przy 100kg owoców jest dla mnie trochę ponad siły... Drożdże gorzelniane stosuję tam, gdzie nie zależy mi na mocy zacieru (moje dają max. 14 vol.), zaś na sprawności (szybkości) fermentacji. Z doświadczenia wiem, że im krócej trwała fermentacja, tym lepszy, bezsmrodowy, produkt finalny. Oprócz tego drożdże te są bardzo wygodne do stosowania, gdyż nie wymagają wku$&*ającego mnie, dwudniowego, namnażania i są gotowe do użytku w 15min. A co do drożdży piekarskich, to nie stosuję,...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=66


Temat: czas fermentacji, jak długo?
@Bogdan, zwroc uwaga, ze Tomek daja jabca do nastawu. To wazne. Drozdze gorzelniane nie za bardzo lubia sam cukier. Testowalem przerozne i na samym cukrze czesto zwalnialy fermentacje nawet mimo dodania pozywki Activit. Dodatki owocow, kompotow czy najprosciej przecieru pomidorowego znacznie je ozywiaja do pracy. Bajanusy to jest szczep winny. Nadaje sie swietnie do celow braci psocacej ale tez warto je wspomagac sokami lub inna breja owocowa. Z samym cukrem bywa roznie. Tych T3 jeszcze nie znam. Widzialem, ze pojawily...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=515


Temat: Produkcja zacieru w dużych ilościach
'Mima' ma w zasadzie rację. W czasie fermentowania zacieru w ilości większej niż np. 200L powstaje kwestia ciepła produkowanego przez drożdże! - Szczególnie drożdże gorzelniane! Jeśli masz zbiornik do 200L można liczyć na to że ciepło fermentacji jakoś się usunie. Przy większej ilości fermentu powstanie tyle ciepła, że drożdże mogą zostać zabite i wtedy trzeba fermentujący zacier chłodzić. Większe ilości można fermentować w mniejszych pojemnikach (100-150L) jednocześnie, potem zlać czysty zacier do (hm... pięknego kotła np. 500L czy jeszcze piękniejszego 1000L) i jechać z...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=47


Temat: Czas oczekiwania
...tez było by czuć ta won ? Wiatj Szczub Fajnie, ze pierwsze psoty za ploty Odpowiem moze tak. Psocilem nastawy na roooooznych drozdzach. Z racji czasu kiedy zaczynalem byly to zwykle piekarskie. Pozniej (dostep do gorzelnianych nierealny) uzywalem winnych suszonych od braci Zamojskich. W pozniejszych czasach trafilem na Bio-Win i ich produkty drozdzowe (takie plynne woreczki). Dzieki internetowi znalazlem Euro-Win i drozdze aktywne Bayanusy i pozniej drozdze gorzelniane. Allegro roztoczylo przede mna wybor taki, ze kucnalem (zero aluzji do Kucyka ). Przetestowalem Cobry, Saharo cos tam, cos tam, 24, 48 i wsio co wydalo mi sie lepsze niz to czego uzywalem do tej pory. Nie pogardzilem stosowania drozdzy instant produkowanych np. przez dr Oetkera. Powiem tak. Nie wazne jakich skurczybykow uzylem. Po pierwszym psocenu posmak i zapach zawsze byl podobny. Dopiero druga destylacja wprowadzala pewne roznice...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=199


Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
No i drodzy Panowie u mnie tez problemy...... Dziś otworzyłem beczkę po 6 dniach pracy zacier jest ewidentnie słodki nie mam co prawda jeszcze cukromierza ( już jest zamówiony- w drodze). Stwierdziłem ze nie warto gotować bo to jednak jest sporo roboty, i jak by nie było szkoda cukru. Dodałem więc odrobinę drożdży (połowę zalecanej dawki, drożdże gorzelniane NIE TURBO) zamknąłem wszystko niech porobi jeszcze ze dwa dni i wtedy sprawdzę i raczej na pewno przegotuje. MORAŁ..... NIEZBĘDNY JEST CUKROMIERZ I WNIKLIWE BADANIE ZAWARTOŚCI CUKRU W ZACIERZE ( NP PO 5 DNIU FERMENTACJI )ABY JAK PISAŁEM NIE POZOSTAWIAĆ NASZYCH DROŻDŻY BEZ POZYWIENIA (CUKRU) W ALKOHOLOWYM ŚRODOWISKU jak zrobiłem to z ostatnim zacierem ( pracował 11dni). Nie będę ukrywał że jestem zły ze musiałem...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=212


Temat: Wybór odpowiednich drożdży.
To były drożdże gorzelniane . Tylko chodzi mi o to że przy samej obudowie grzałki temperatura jest bardzo wysoka. Najlepiej jak będzie grzałka w nastawie to włóż rękę do środka i spróbuj potrzymać grzałkę w garści ja nie dałem rady
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=213


Temat: Nastawy na koncentratach spożywczych
ben8 - będą Ci potrzebne: 1. naczynie na zacier, 2. cukier, bo w tym koncentracie jest go pewnie trochę, ale raczej za mało... no chyba, że nie zależy Ci na mocy 3. dobre drożdże (ja proponuje Ci drożdże gorzelniane, jak nie masz czasu żeby takie sobie załatwić, to skocz do jakiegoś sklepu i kup winne... tych do wypieków osobiście nie polecam Napisz jakie masz możliwości z naczyniem na zacier, to postaram się pomóc konkretnymi ilościami . Trochę Ci zazdroszczę tego koncentratu, bo właśnie dziś wyciskałem sok z jabłek (20kg) a Ty masz gotowy koncentracik
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1134


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • 3lo.htw.pl